Arkkitehtuurin perusteet ja teoria

Alkuvaiheessa opetuksen kohteina ovat arkkitehtoninen ilmaisu, taiteen kieli ja tehtävä sekä kokemus, muisti ja mielikuva taiteellisen vaikuttamisen perustana.
Opetuksen päämääränä on avartaa opiskelijan maailmankuvaa ja herättää kiinnostus taiteen eri aloista ja kulttuurin ja ihmiselämän ilmiöistä. Tavoitteena on herättää kriittinen uteliaisuus sekä sisäinen tinkimättömyys sekä laadun taju.

Arkkitehtuurin perusteet ohjaa kokeilevaan ja etsivään työskentelytapaan, jossa kaikilla aisteilla on osansa. Käsityömäinen tekeminen ja kosketus materiaaleihin ovat tärkeitä. Opetus tapahtuu suurelta osin laitoksen työpajoissa.

Arkkitehtuurin perusteet ohjaa opiskelijan arkkitehdille ominaisiin ajattelu- ja hahmotustapoihin sekä tuo esiin ympäristön, rakennusten ja esineiden merkityssisällön. Historiallisin esimerkein esitellään arkkitehtuurin olemusta taiteenlajina sekä rakennustaiteen perusteemoja ja käsitteitä (tila, volyymi, muoto, rakenne, pinta, pintarakenne, rytmi, valo, väri, suhde, mittakaava, funktio, maisema, kaupunki).

Arkkitehtuurin perusteissa annetaan myös arkkitehdin työvälineiden ja -menetelmien käytön perustaito. Opetuksessa käydään läpi eri piirustusvälineet, esitystekniikat (piirustusmerkinnät, projektiopiirustus, aksonometriat, perspektiivipiirustus), kopiointitekniikat ja pienoismallien rakentamisen tekniikat.
Opetuksen tavoitteisiin sisältyy myös näkemys arkkitehdin asemasta ja vastuusta yhteiskunnassa, perinteen ja innovaation vuoro vaikutuksesta sekä kestävän kehityksen näköaloista.

Arkkitehtuurin teoria tarkastelee arkkitehtuurin alan filosofisia ja käsit teellisiä ulottuvuuksia, arkkitehtuurikirjallisuuden osa-alueita ja arkkitehdin ammattikuvan ja -roolin perusteita. Arkkitehtuurin teoriassa pohditaan arkkitehtuurin historiallisten, yhteiskunnallisten, kulttuuristen, taloudellisten, teknisten, ekologisten, taiteellisten, psykologisten ja henkilöhistoriallisten taustatekijöiden vaikutuksia suunnitteluun ja rakennettuun ympäristöön sekä arkkitehtuurin asemaan kulttuurissa ja yhteiskunnassa. Arkkitehtuurin teoria luo perustan ympäristön ja arkkitehtuurin arvottamiselle ja kriittiselle arvioinnille.

Arkkitehtuurin teoria tukee yksilöllistä intuitiivista taiteellista lähestymistapaa suunnittelutehtävään tarjoamalla käytännön suun nittelutyötä tekevälle vankan, analyyttisen ja tiedostavan perustan.

Arkkitehtuurin teoria lisää arkkitehtuurin ymmärtämistä ja laajentaa omaa työskentelyhorisonttia. Teoria tarjoaa myös vakiintuneelle ammattikäytännölle vaihtoehtoisia suunnittelu- ja työmenetelmiä. Arkkitehtuurikirjallisuuden ja arkkitehtuurin käsitteellisen taustan tunteminen on erityisen välttämätöntä niille arkkitehdeille, jotka suuntautuvat opetustehtäviin, julkaisu- tai näyttelytoimintaan, kult tuurielämään tai arkkitehtuurikirjoittamiseen sekä arkkitehdille, joka työssään joutuu arvioimaan muiden suunnitelmia.

Sivusta vastaa: | Viimeksi päivitetty: 15.12.2014.