Arkkitehdin opinnot
Arkkitehdin toimenkuva on nykyään varsin laaja. Ammatin painopiste on ollut perinteisesti rakennussuunnittelussa sekä kaupunki- ja yhdyskuntasuunnittelussa. Erikoistumista tapahtuu myös mm. rakennusosien tuotekehittelyyn, hanke- ja erikoissuunnittelutehtäviin sekä erilaisiin hallinto- ja tutkimustehtäviin. Useimmissa tehtävissä edellytetään yhteistyökykyä muiden rakentamisen ja yhdyskuntasuunnittelun piirissä toimivien tekniikan, tieteen ja taiteen edustajien kanssa.
Opiskelu on alkuvaiheessa tiivistä suunnittelu- ja harjoitustehtävistä koostuvaa luentojen rytmittämää työtä. Parin ensimmäisen vuoden aikana vuosikurssit ovat hyvin yhtenäisiä. Kolmantena - neljäntenä opiskeluvuotenaan opiskelijat alkavat tyypillisesti hakeutua itseään kiinnostavien aihepiirien pariin. Opetuksen tavoitteena on antaa hyvät valmiudet käytännön suunnittelutyöhön ja laaja näkemys monitieteisestä alasta.
Arkkitehtiopiskelijoiden opiskeluajat ovat perinteisesti olleet pitkiä, mikä on johtunut useimmiten opintojen välisistä jaksoista työelämässä. Opintoajat ovat kuitenkin lyhenemässä. Ammatin harjoittelu muita "kuuntelemalla" ja itse tehden opettaa käytännön taitoja ja tämä vie aikansa. Arkkitehtuurin oppiminen on hiljalleen etenevä prosessi.
Vanhemmat opiskelijat muodostavat usein ryhmiä ja perustavat omia työhuoneitaan. Näistä verkostoista muodostuu monesti pohja uusille arkkitehtitoimistoille.