Pekka Heikkinen valittiin Espoo Ambassadoriksi

25.08.2017

Puuarkkitehtuurin professorille kaupunkiyhteistyö on tärkeää myös uusien ratkaisujen luomiseen ja testaamiseen.

Espoo Ambassador 2017 –tunnustuksen professori Pekka Heikkiselle (keskellä) jakoivat Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ja Espoo Marketing Oy:n toimitusjohtaja Jaana Tuomi. Kuva Visit Espoo.

Puuarkkitehtuurin professori, arkkitehti Pekka Heikkinen Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta on vuoden 2017 Espoo Ambassador. Heikkinen on Aallon Wood Program -ohjelman ja arkkitehtuurin laitoksen johtaja.

Tunnustuksen myöntäneiden Espoon kaupungin ja Visit Espoon mukaan Heikkinen on kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu puurakentamisen asiantuntija ja aktiivinen toimija alansa kotimaisissa ja kansainvälisissä tutkimusryhmissä ja järjestöissä. Kesäkuussa 2016 Heikkinen toi Espoon Otaniemeen kansainvälisen Forum Wood Building Nordic -konferenssin, joka on puurakentamisen päätapahtuma Pohjois-Euroopassa. Konferenssiin osallistui lähes 400 rakennusalan tutkijaa, arkkitehtia, rakennuttajaa sekä laaja joukko yhteiskunnan päättäjiä ja teollisuuden ja kaupan edustajia.

Tunnustus tuli yllätyksenä Heikkiselle, vaikka hän on uransa aikana tehnyt monenlaista yhteistyötä Espoon kaupungin kanssa.

”Arkkitehtuurin laitokselle yhteistyö kaupunkien ja kuntien kanssa on todella tärkeää. Espoo on merkinnyt meille tietynlaista koealustaa, jossa olemme yhdessä pystyneet testaamaan ja soveltamaan tieteellistä tutkimusta. Vastaavasti Espoon kaupunki saa uutta tietoa, jota se pystyy hyödyntämään kaupungin kehittämisessä”, sanoo Pekka Heikkinen.

Heikkisen mukaan Aalto-yliopiston Otaniemen kampus on ainutlaatuinen paikka, jossa käytäntö ja teoreettinen osaaminen kohtaavat. Hyvänä esimerkkinä käytännönläheisestä yhteistyöstä hän mainitsee Koulu palveluna -hankkeen, jossa jo kaksi Espoon lukiota ovat saaneet uudenlaisen oppimisympäristön Aalto-yliopiston kampukselta.

Puurakentamista Heikkinen pitää välttämättömyytenä, johon alan määräyskehitys tulee johtamaan. Toisaalta Suomessa on myös hyvät valmiudet puurakentamisen kehittämiseen kohti hiilineutraaliutta.

”Olemme Aallossa hyvin perillä alan kehityksestä, yhteistyö kaupunkien ja teollisuuden kanssa toimii, ja suomalainen arkkitehti- ja insinöörikunta omaksuu nopeasti uudet määräykset. Nämä yhdessä muodostavat hyvän pohjan viedä puurakentamista eteenpäin”, Heikkinen toteaa.

Heikkinen on palkittu useissa arkkitehtuurikilpailuissa vuosien varrella. Vuonna 2011 Heikkinen voitti tiimeineen arvostetun Schweighofer Preis -innovaatiopalkinnon TU Münchenin, NTNU Trondheimin sekä Aalto-yliopiston yhteisellä TES Energy Facade -tutkimushankkeella. Viime vuonna Wood Programin Säie-paviljonki palkittiin kansainvälisellä World Architecture News-palkinnolla.
(linkki: http://woodprogram.fi/).

Pekka Heikkinen on järjestyksessään yhdeksäs Espoo Ambassador ja ensimmäinen, joka on valittu Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta.

Forum_Wood_Building_Nordic_2016_image_Henna_Miettinen.jpg

Forum Wood Building Nordic -konferenssi järjestettiin vuonna 2016 Aalto-yliopistossa, jonne se tulee uudelleen 2019. Konferenssissa puurakentamisen akateemiset huiput ja käytännön toimijat vievät yhdessä alan tutkimusta ja osaamista käytäntöön.


Espoo Ambassador -ohjelman tavoitteena on kasvattaa Espoossa järjestettävien kansainvälisten konferenssien määrää. Ohjelma pyrkii rohkaisemaan tieteentekijöitä kutsumaan ja isännöimään oman alansa konferensseja.