Kestävä kehitys tärkeää ja haasteellista tämän päivän puurakentamisessa
Kansainvälinen konferenssi mahdollistaa keskinäisen, kokemusperustaisen oppimisen.
– Puusta on rakennettu tuhansien vuosien ajan, joten puun mahdollisuudet, rajoitukset ja vaatimukset tunnetaan hyvin. Puuta ei ole pidetty modernina materiaalina, minkä takia sitä on käytetty vähän kaupunkiympäristöjen rakentamisessa. Rakentamisen käytännöt ovat nyt kuitenkin muuttumassa. Tämä näkyy siinä, että esimerkiksi ympäristötehokkuuteen, kierrätykseen ja materiaalien lämpöteknisiin ominaisuuksiin liittyvät ratkaisut ovat tänä päivänä keskeisellä sijalla rakentamisessa. Vielä muutama vuosikymmen sitten näitä ei pidetty kovinkaan merkityksellisinä asioina, Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen opettaja Philip Tidwell kertoo.
Kansainvälisen puurakentamisen konferenssin, Forum Wood Building Nordic 2016, teemana on Yhteistyöllä eteenpäin (Progress through collaboration).
– Suomessa on paljon tietoa puurakentamisesta ja konferenssi on erinomainen mahdollisuus jakaa osaamista ja oppia kokemuksista eri puolilta maailmaa. Ohjelmassa on lähes 50 esitystä eri puolilta maailmaa. Kiinnostava, kotimainen poiminta kaksipäiväisestä ohjelmasta on Pudasjärven kaupunginjohtajan Tomi Timosen perjantaiaamupäivän esitys. Pudasjärvi kulkee omia polkujaan puun käytössä julkisessa rakentamisessa. Kunta halusi eroon vanhojen koulujen toistuvista sisäilmaongelmista ja päätti rakentaa uuden päiväkodin ja koulun perinteisesti massiivihirrestä. Timonen kertoo, miten julkisilla hankinnoilla voidaan edistää paikallistaloutta ja uusituvan rakennusmateriaalin käyttöä, Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen johtaja Pekka Heikkinen valottaa konferenssin ohjelmaa.
Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella 15.–17.6. pidettävän konferenssin järjestävät yhteistyössä Aalto-yliopisto, Espoon kaupunki sekä Puuinfo Oy ja Puutuoteteollisuus ry. Konferenssi on puurakentamisen päätapahtuma Euroopassa. Alun perin saksalaisen International Forum Holzbau -konferenssin pohjoismainen versio on aiemmin järjestetty Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.
Lisätietoja:
Professori Pekka Heikkinen
p. 050 377 3786
pekka.heikkinen@aalto.fi
Tapahtuman verkkosivut www.forum-woodnordic.com
Twitter: #woodforum